Cum să vă alegeţi banda de alergare

(16)

Doriţi să achiziţionaţi o bandă de alergare, dar nu ştiţi pe care să o alegeţi? Pentru a avea parte de beneficii optime şi pentru a vă satisface aspiraţiile sportive, consultaţi ghidul pe care vi-l propunem.

 

Înainte de achiziţionarea acestui aparat, vă prezentăm motivele pentru care trebuie să faceţi această alegere:

 • Un avantaj deloc neglijabil: cel de a alerga… la dumneavoastră acasă şi în ritmul propriu!

 • O invesiţie durabilă, pe termen lung

 • Un echipament solid şi accesibil tuturor care oferă siguranţă, fiind recomandat de asemenea pentru şedinţele de recuperare

 • Aparatul oferă o amortizare mai bună decât pistele de alergare din oraş

 

Anumite criterii sunt deosebit de importante în alegerea benzii de alergare.

În primul rând, atunci când alegeţi o bandă de alergare trebuie să ţineţi cont de criteriile de ordin personal:

 • Evaluaţi-vă nivelul la care vă situaţi : vă consideraţi debutant sau mai degrabă avansat?

 • Stabiliţi-vă obiectivul : veţi folosi banda de alergare pentru recuperarea cardiacă? Pentru a intra în formă ? Pentru a pierde în greutate ? În completarea unui alt tip de sport? Pentru exerciţii ocazionale, frecvente sau intensive?

 

Care sunt modurile de utilizare a benzii de alergare?

Benzile de mers şi de alergare pot fi folosite pentru a efectua o gamă variată de exerciţii, în orice moment al zilei. De asemenea, acest produs oferă un maxim de siguranţă şi confort pentru articulaţiile dumneavoastră. În funcţie de nevoile dumneavoastră, nu trebuie decât să stabiliţi care va fi utilizarea aparatului.

 

Exerciţiile ocazionale

În acest caz este vorba despre intrarea în formă sau despre exerciţiile de recuperare. Performanţa sportivă nu este un criteriu hotărâtor, iar puterea motorului nu constituie o prioritate.

Banda de mers walk’in de la Domyos este ideală pentru o practică ocazională a exerciţiilor cardio. Aceasta vă permite să efectuaţi zilnic până la 30 de minute de jogging, de mers activ sau moderat.

 

Exerciţiile frecvente

Vorbim în acest caz despre persoanele care aleargă în mod ocazional-frecvent şi care doresc să practice exerciţiile cardio la domiciliu. În acest caz, vă veţi orienta mai degrabă spre achiziţionarea unei benzi rulante de alergare care vă permite să efectuaţi în medie 45 de minute de alergare pe zi, cum ar fi banda TC 2. Puterea motorului vine în sprijinul dumneavoastră; de asemenea, veţi avea posibilitatea de a alege diferite programe de antrenament şi un unghi de înclinare care poate merge până la 10% şi care să vă permită să lucraţi mai mult musculatura gambelor.

 

Practica intensivă

Dacă sunteţi avansaţi sau sportivi de performanţă şi doriţi să alergaţi frecvent, vă recomandăm să alegeţi o bandă de alergare a cărei suprafaţă este adaptată tuturor ritmurilor de alergare. Pentru perioade lungi de antrenament şi dacă doriţi să alergaţi cu o viteză care poate atinge 16 km/h, alegeţi o bandă de alergare complet echipată, cum ar fi banda TC 4 care dispune de parametrii tehnici performanţi şi de o putere superioară, propunând mai multe programe de antrenament şi un unghi de înclinare care poate merge până la 10%.

 

Bandă de mers sau bandă de alergare?

Dacă viteza cu care vă deplasaţi pe bandă este cuprinsă între 1 şi 8 km/h, puteţi spune că ritmul este unul specific mersului (care poate varia, de la unul « lent » la unul « sportiv »). Dacă viteza depăşeşte 8km/h, exerciţiul pe care-l efectuaţi este unul de jogging sau de alergare mai alertă.

Banda de mers este mai compactă decât banda de alergare. Există două tipuri de bandă de mers: fără motor şi cu motor.

 

O bandă fără motor se deplasează prin simpla acţiune de a înainta pe aceasta. Astfel, banda este înclinată, tocmai pentru a înlesni mişcarea. Această bandă este mai uşoară, dar nu oferă posibilitatea de a merge în plan drept, fluiditatea benzii putând fi limitată în funcţie de modele (ceea ce înseamnă mai multe constrângeri în ceea ce priveşte mişcarea articulaţiilor).

 

O bandă de mers motorizată este prevăzută cu un motor care împinge banda respectivă. Aceasta are, aşadar, o viteză constantă, pe care utilizatorul o poate seta după cum doreşte (pornind de la 1km/h). Avantajul este dublu: aparatul oferă posibilitatea de a merge în plan drept şi un confort optim pentru articulaţii.

Există numeroase modele de benzi de alergare. Fiecare bandă este concepută astfel încât să vă ofere confort în timpul utilizării şi posibilitatea de a alege viteza dorită în funcţie de anumite criterii de tipul: suprafaţa de alergare, puterea motorului sau structura aparatului. Aceste elemente vor avea un rol important în ceea ce priveşte dimensiunile şi chiar... preţul aparatului.

 

Ce avantaje au caracteristicile aparatului?

Suprafaţa de alergare

Cu cât mergeţi / alergaţi mai repede, cu atât paşii dumneavoastră sunt mai mari. Aşadar, suprafaţa de alergare trebuie să fie adaptată exerciţiilor pe care le efectuaţi. Pentru a merge cu o viteză cuprinsă între 1km/h şi 6km/h, o suprafaţă de 100 cm x 40 cm se potriveşte de minune. În acest caz, banda de mers va corespunde perfect nevoilor dumneavoastră. Pentru un mers alert / jogging la o viteză de 6 km/h şi 8 km/h, suprafaţa potrivită va avea dimensiunile de 120 cm x 40 cm. Dacă vă propuneţi să alergaţi cu o viteză minimă de 10km/h, trebuie să alegeţi o bandă care să aibă cel puţin dimensiunile de 130 cm x 45 cm. Pentru a vă convinge, vă invităm să testaţi produsul.

 

Puterea motorului

Garant al vitezei, motorul depinde de modul în care doriţi să utilizaţi banda de alergare. Cu cât alergaţi mai repede, cu atât ar trebui să fie mai mare puterea motorului.

Această putere poate varia şi în funcţie de sarcina maximă per utilizator afişată pe produs. 100 kg? 130 kg? Parametrii vor fi de fiecare dată diferiţi. Dacă alegeţi un motor cu o putere adaptată modului de folosire dorit, veţi prelungi durata de viaţă a produsului dumneavoastră. Primul element care trebuie analizat este puterea « continuă » a motorului (puterea pe care motorul poate să o furnizeze în permanenţă). Al doilea element este puterea la « vârf » (putere disponibilă într-un anumit moment, spre exemplu în timpul unei etape de accelerare).

 

Amortizarea

Acesta este unul dintre avantajele « confortului » oferit de alergarea pe bandă! Benzile de alergare de calitate sunt prevăzute cu un sistem de amortizare, mai mult sau mai puţin sofisticat, în funcţie de modelul ales. Acest sistem de amortizare contribuie la reducerea şocurilor suportate de genunchi şi de articulaţii. Sistemul de amortizare trebuie să fie adaptat modului de utilizare dorit : în cazul mersului, un sistem de amortizare mai puţin puternic vă va proteja articulaţiile şi va contribui la crearea unei senzaţii de « împingere înainte ». În cazul alergării, un sistem de amortizare mai puternic va oferi un elan şi un dinamism sporit în timpul folosirii aparatului... şi o mai mică pierdere de energie.

 

Unghiul de înclinare

Favorizând antrenamentul musculaturii gambelor, sistemul de înclinare vă permite să variaţi exerciţiile prin parcurgerea unor distanţe « în pantă ». Muşchii din partea inferioară a corpului (muşchii fesieri, cei ai coapselor) şi cei abdominali sunt şi mai solicitaţi, iar procesul de pierdere de calorii este accelerat (de până la 4 ori, în cazul unui unghi de înlinare de 20%, spre exemplu!). Există două tipuri de sisteme de înclinare : cu reglare manuală, ceea ce necesită oprirea aparatului pentru reglarea unghiului de înclinare şi sistemul de reglare automată, care permite reglarea unghiului în timpul alergării.

 

Consola

Consola vă furnizează informaţii de bază cu privire la exerciţiile dumneavoastră : viteza, distanţa parcursă, timpul de alergare, numărul mediu de calorii arse. Puteţi găsi modele simple şi intuitive pentru practicarea mersului, ca şi modele de benzi de alergare mai « tehnologizate ».

Analizaţi instrumentele de măsură şi diferitele programe propuse care permit evaluarea performanţelor şi progresul, ca şi compatibilitatea cu diferite accesorii (cum ar fi programele tip coaching sau MP3); de asemenea, verificaţi dacă informaţiile afişate pe ecran sunt uşor de citit (prin analiza unor parametrii de tipul: dimensiunea ecranului, retroiluminarea). Frecvenţa cardiacă are de asemenea o mare importanţă pentru alegerea unui model de bandă de alergare (în acest sens, puteţi recurge la o centură cardio-frecvenţmetru).

 

Sarcina maximă admisă per utilizator

În funcţie de fiecare model în parte, aceasta poate varia de la mai puţin de 100 kg la mai mult de 150 kg. În ceea ce priveşte structura şi motorul, fiecare bandă de alergare este concepută astfel încât să permită accesul unui utilizator cu greutate « maximă », în condiţii optime de siguranţă şi rezistenţă.

 

Stabilitatea

Stabilitatea mişcării depinde de greutatea benzii de alergare. Cu cât banda de alergare aleasă este mai grea, cu atât este mai stabilă, ceea ce înseamnă un plus de fluiditate şi confort. Dacă doriţi o mai mare stabilitate, trebuie să ţineţi cont şi de ampatamentul la sol (lungimea şi lăţimea aparatului).

 

Amplasarea aparatului în locuinţa dumneavoastră

Sistemul de pliere / depliere: majoritatea benzilor de alergare vă oferă posibilitatea de a ridica şi fixa suprafaţa de alergare la finalul cursei. Pentru a aşeza la loc banda de alergare, aparatul este prevăzut cu un sistem care înlesneşte coborârea benzii.

Unele benzi de alergare oferă de asemenea alte posibilităţi: spre exemplu, grosimea benzii de alergare Domyos Walk’In permite ca aceasta să fie aşezată aproape sub orice tip de pat, pentru o cât mai bună economie a spaţiului!

Sistemul de deplasare : majoritatea benzilor de alergare sunt echipate cu role pentru deplasare. Trebuie să ştiţi totuşi că anumite benzi de alergare sunt mai uşor de deplasat decât altele (în acest caz, greutatea totală şi zonele de fixare reprezintă repere importante).

 

Montarea

În majoritatea cazurilor, montarea unei benzi de alergare poate dura între 30 de minute şi o oră. O alternativă este să alegeţi produsele care nu necesită montare, cum ar fi noile modele Domyos « gata pentru folosire ».

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Vote
ÎNCEPUTUL PAGINII